Monday
May162011

Η Αλήθεια του Μύθου

'Ενα ταξίδι στο μέλλον μέσα από το παρελθόν

(Δημοσιεύτηκε στην Omerta Voice)

Όλη η Θεσσαλονίκη πιάτο στα πόδια σου... Αυτή είναι η πρώτη εικόνα του “Νόησις”. Από το πάρκινγκ κιόλας, η θέα σου κόβει την ανάσα. Το μουσείο τεχνολογίας της πόλης είναι κτισμένο ψηλά, σαν πολύτιμο πετράδι στην κορώνα του Θερμαϊκού. Και είναι.

Τα εκθέματα μέσα σχετικά με την αρχαία ελληνική τεχνολογία σε κάνουν να πιστεύεις ότι οι πρόγονοι δεν είναι παρά ένα τσιγάρο δρόμος. Όλα είναι μια συνέχεια και η γραμμή είναι καθαρή, ευθεία, ορατή. Και όχι και τόσο μεγάλη. Περπατιέται νοητικά και λίγο μαγικά. Με δέος κοντοστάθηκα στον ανακατεσκευασμένο διάσημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον αρχαίο αναλογικό υπολογιστή που λένε ότι υπολόγιζε τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων με μοναδική ακρίβεια. Είδα και την έκθεση με τα παλιά αυτοκίνητα. Όλα σε πραγματικό μέγεθος. Μπροστά στα μάτια μου όλη η παγκόσμια αυτοκινητιστική ιστορία. Ήταν λίγο πριν το μεσημεράκι και παρατήρησα μια παιδική βοή να κατευθύνεται προς μία από τις αίθουσες. Ακολούθησα. Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, σκέφτηκα.

Πλήρωσα το εισιτήριο και μπήκα μέσα. Ήταν το πλανητάριο του μουσείου. Όταν έκλεισαν τα φώτα και εμφανίστηκε ο έναστρος ουρανός στο θόλο, ψηλά από το κεφάλι μου, ήξερα ότι η μαγεία θα συνεχιζόταν. Ένα μικρό αγόρι κάθεται γύρω από μια φωτιά με τον παππού του μέσα στο δάσος. Το αγόρι κρατά ένα βιβλίο μέσα από το οποίο ξεπηδούν αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, που έδωσαν το όνομά τους στους αστερισμούς που κρέμονται πάνω από την ανθρωπότητα εκατομμύρια χρόνια. Κρέμονται και παρατηρούν. Κρέμονται και προστατεύουν. Ένα αθάνατο σημείο αναφοράς που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. Εκεί έγραψαν την ιστορία τους οι πρόγονοι των προγόνων μας ξέροντας ότι η αλήθεια των μύθων υπερβαίνει τη λήθη του χρόνου.

Είδα τον Περσέα, το γιο του θεού, που αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη εναντίον του κακού να ζει ηρωικά και πεθαίνοντας να μην πηγαίνει στον Άδη, αλλά στα αστέρια όπου έμεινε να μας θυμίζει ότι ο άνθρωπος είναι κατά βάση θεϊκός, καλός και ηρωικός. Είδα τον Πήγασο, το φτερωτό βοηθό που μετέφερε τη θέληση του θεού των θεών, δηλαδή τους κεραυνούς, από το εργαστήρι του Ηφαίστου στο Δία και από εκεί στους ανθρώπους, να βρίσκει επίσης τη θέση του στο ορατό σύμπαν. Είδα και την πανέμορφη Ανδρομέδα, που έμεινε κι αυτή στην αιωνιότητα ως αστερισμός, μαζί και για πάντα με τον άντρα της Περσέα.

Πέρα από τη μυθολογία μας, πέρα από την αστρονομία μας, υπάρχει ένα κρυμμένο μάθημα που μας ακολουθεί στο διηνεκές. Οι μύθοι των πολιτισμών δεν είναι μόνο παραμύθι. Είναι και ιστορία. Ιστορία γεμάτη συμβολισμούς, που μέσα από τις χιλιετίες ξαναbrandάρονται και επανακυκλοφορούν σε πιο σύγχρονες εκδόσεις. Εγώ αυτό πήρα σα θησαυρό μαζί μου από το φθινοπωρινό ουρανό της ψηφιακής ταινίας “Αστερισμοί και Μύθοι”, που είδα ένα μαγιάτικο μεσημέρι στο πλανητάριο της Θεσσαλονίκης. Μια ταινία ελληνικής παραγωγής, που έχει μεταγλωτιστεί σε 10 γλώσσες και έχει αγοραστεί από πλανητάρια της Αμερικής, του Μεξικού, της Βραζιλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Κορέας. Επομένως το πολύτιμο μυστικό έχει κυκλοφορήσει. Το ξέρουν κι άλλοι. Είμαστε πολλοί. Πάμε για την επόμενη εποχή, να δημιουργήσουμε το δικό μας μύθο. Να ονοματίσουμε αστερισμούς που ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Δεν ξέρω τι με έκανε πιο υπερήφανη εκείνη την ημέρα. Η αρχαιοελληνική καινοτομία; Η νεοελληνική δημιουργία; Μάλλον ήταν  η φωνή του παιδιού που είπε στη συνοδό τους φεύγοντας από την ταινία: “Πότε θα ξανάρθουμε να την δούμε, κυρία;”

Πέγκυ Παπακώστα

Διευθύντρια Forum2020

« ASTRONOMYTHS now screening also in Macao, Hong Kong and Brazil – Our story | Main | WTMP to distribute Skies to Eternity, 3D film »